PLASTIC-FREE CHALLENGE


Juliol sense plàstic és el nom de la campanya a escala mundial que batega amb força per ajudar a la conscienciació del perill de l'excés de plàstic que es consumeix, al que s'han sumat les mascaretes i guants.




Viure de forma senzilla ja és viure ecològicament, però si a més et recordes cada dia que estem de pas i que hem d'intentar deixar la mínima petjada possible en el nostre pas per la mare Terra, encara més.

El tema del plàstic i microplàstic s'ha convertit en un tema greu, molt greu. No és suficient en llençar els envasos al contenidor corresponent, sinó que l'important és reduir al mínim possible el seu consum.

Cadascú de nosaltres pot ser part del canvi. No val a dir, si els altres no ho fan perquè ho de fer jo?. Cal pensar que cada gest i acte en positiu que fem es contagia de persona a persona, que tal si parlem de contagi en positiu?

Sovint comprar ecològic sembla que ens surt més car, perquè només estem pensant en el valor dels diners que ens costa el producte. Però i si mirem més enllà del producte que tenim a les mans?. Que tal si mirem d'on ve? On s'ha fabricat? Quins són els valors de l'empresa? Com s'aconsegueix la matèria prima?, etc.... Pot ser descobrim que és més car consumir productes sense un valor afegit, el valor de cuidar-nos i de cuidar el Planeta.

Fa molt de temps que miro l'etiqueta del que compro i no només els ingredients, si no tot el que em diu el paquet.

Però avui em centraré només amb el plàstic i us adjunto un primer llistat de què no he comprat mai o fa molt que no compro, un segon amb tot el que a mi m'ha servit per reduir el seu consum i un tercer amb tot el que tinc pendent.

1- No compro: paper d'alumini, film, paper de cuina (l'envàs és de plàstic), productes sobre embassats, tovalloletes humides, begudes ensucrades, begudes en botella de plàstic...

2- Per reduir el consum: un carro per fer la compra, comprar el mínim indispensable o res en grans superfícies, demano que no m'imprimeixin el tiquet de la compra (alguns contenen bisfenol i tots el cartutx de la tinta) CANVIS: raspalls de dents de plàstic a bambú, tubs de pasta de dents de plàstic a alumini, col.lutori bucal de plàstic a vidre, compreses sense plàstic, botelles plàstic d'aigua per un filtro i recollir-ne de la font natural, fregalls de fibres sintètiques per fibres vegetals (coco, luffa, espart, xarxa), sabó de mans i xampú envasat per pastilla de sabó, llegums a granel o en envàs de paper, cotó o vidre i poc plàstic(o envàs plàstic d'empreses responsables), pals de granera de plàstic per pals de fusta, granera de plàstic per granera de fusta i pèl natural, bastonets per netejar les orelles per netejador natural amb cera d'abella, iogurts en pot de plàstic per pot de cartó, vidre o fer-los artesanals (en plàstic només compro els de provamel d'empresa respectuosa amb el medi ambient)...

3- Pròxims passos per seguir reduint: CANVIAR: Tetra Brick beguda vegetal per pot vidre o fer-la artesanal, paper WC per reciclat i sense envàs plastificat, sabó cos envasat per pastilla, oli d'oliva en botella de plàstic per botella de llauna o posar-nos un dipòsit d'acer inoxidable..., bolígrafs per encara no ho he decidit, productes de neteja eco anar substituint per bicarbonat, àcid cítric, percarbonat de sodi (ho estic experimentant).

Seguiré afegint productes als llistats a mesura que vagi incorporant nous canvis i recordi algun que no hagi posat.

Molts d'aquests productes els aconsegueixo a la botigueta local Espai Salut que aposta per marques com Weleda, Bamboo, Natracare, Otosan, Jabones Beltran... comprant en botigues petites i conscienciades m'és més fàcil seguir un consum el més lliure possible de plàstic, eliminar-lo del tot és impossible i també té la seva part positiva, però com totes les coses donem-li un bon ús i no abusem. A l'hora de llençar els envasos al contenidor de plàstic, faig el possible perquè ocupi el mínim espai.

Cambia el mundo: Consume bio y local és el lema de l'anunci de la fira BioCultura, al que jo afegeixo, consumeix directament del pagès, de l'artesà, de segona mà i al petit comerç, amb el nostre consum estem demanant a les botigues que s'adapten a les nostres necessitats i que ens facin de filtre no venent productes d'empreses poc respectuoses amb el medi ambient.

A mi m'agrada consumir local molt més que per internet, però a vegades he hagut de prioritzar la segona opció per no poder-ho aconseguir tal com jo ho necessito i llavors és quan busco petites botigues, moltes de les quals també disposen de botiga física, i a més ofereixen servei digital sent pròximes al client i en les que a més de vendre el producte comparteixen gratuïtament els seus posts amb informació útil i valuosa.

"SIGUES EL CANVI QUE VOLS VEURE AL MÓN". Mahatma Gandhi

Us uniu al Repte Juliol sense plàstic? M'agradarà llegir-vos als comentaris, digueu-me quins canvis fareu i quins ja feu? 

Més informació: 

- Revista Cuerpo Mente número 336 pàgina 89, Mujeres contra el plástico, www.exxpedition.com 
- Vivir sin plástico: entrevista, és possible evitar el plàstic en un poble?  Clic aquí
- Campanya juliol sense plàstic aquí i aquí
- Pel.lícula Aguas oscuras: enllaç youtube



Comentarios

  1. Hay tanto que podemos hacer!!! Tus consejos son súper interesantes para aportar nuestro granito de arena. Muchas gracias. ❤️

    ResponderEliminar

Publicar un comentario